wtorek, 20 maja, 2025

Autor

Wykwintny warchlak

Trudno powiedzieć, dlaczego widząc latem lochę z wyrośniętym potomstwem większość myśliwych rezygnuje z oddania strzału. Tymczasem warchlak to odpowiednik prosięcia, który w naszej kuchni zajmował wyjątkowe miejsce…

Reklama

Dzisiaj XIX-wieczny przepis z wykwintnej kuchni kresowej na „dzikie prosię pieczone”. Jego tuszkę należy podzielić na cztery części i zamarynować.

Proces marynowania

Bejcę przygotowujemy z 2 litrów octu winnego i 2 litrów wody (10-procentowy ocet spirytusowy rozcieńczamy do 3 procent). Do zalewy dodajemy 10 pokrojonych cebul i zagotowujemy.

Reklama

Dodajemy liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca, ulubione zioła oraz kilka goździków. Ostudzoną marynatą zalewamy mięso i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Warchlak w piekarniku

Dno naczynia, w którym będziemy piekli warchlaka należy wyłożyć skórą z podgardla. Mięso solimy i zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do zarumienienia przez 15 minut. Dodajemy drobno pokrojone warzywami zmieszane z ziołami i świeżo mielonym pieprzem.

Reklama

Podlewamy rosołem oraz półwytrawnym białym winem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości, kilkakrotnie przewracając. Przed podaniem trybujemy pieczeń i dzielimy na porcje.

Chrupiąca pieczeń

Powstały sos mieszamy z naturalnym sokiem wiśniowym w proporcji 3 do 1 i polewamy nim porcje, ale zanim to uczynimy przygotowujemy mieszankę do posypania pieczeni z bułki tartej zmieszanej z tartym parmezanem – doprawionej cukrem i cynamonem – po jej zapieczeniu powstaje na naszym warchlaku chrupiąca warstwa.

Dziczyzna tradycyjnie przyrządzona, zgodnie z narodowym dziedzictwem kulinarnym, to najlepsza wizytówka łowiectwa, a przedstawiony przepis przez wieki był wysoko ceniony…

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Przepisy na majowego rogacza

Sarnina to najcenniejszy dar naszych lasów. Spośród wszystkich argumentów przemawiających za łowiectwem, ten z pewnością należy do najsmaczniejszych.

Atak kleszczy

Kleszcze stanowią jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Mogą nas zarazić:wirusami, bakteriami i pasożytami.

Żaby Dorożały

Obrońcy praw zwierząt zasiadający w Państwowej Radzie Ochrony Przyrody wprowadzili w błąd podsekretarza Dorożałę i muszą zjadać „żaby”, które wyprodukował pan Mikołaj.

Selekcja osobnicza do kosza

Niemiecka teoria, że dzięki „selekcjonowaniu” rogacze będą mieć coraz większe parostki jest utopią. Należy jak najszybciej zlikwidować zasady selekcji osobniczej!

Wszyscy myśliwi skazani

Organizacje antyłowieckie triumfują, a środowisko myśliwych nie może uwierzyć, że sąd skazał wszystkich uczestników polowania za zabicie niedźwiedzicy, która zaatakowała i ciągnęła do lasu swoją ofiarę.

Zakłamywanie rzeczywistości

Przeciwnicy łowiectwa tocząc swoją ideologiczną wojenkę przekraczają granice śmieszności, co jest ewidentnym dowodem, że przegrywają na całej linii.