poniedziałek, 19 maja, 2025
Strona głównaDzikie życieRogacz w placku ziemniaczanym

Autor

Rogacz w placku ziemniaczanym

Mieloną pieczeń przygotowujemy z wyluzowanego mięsa młodego rogacza (najlepiej szpicaka) pozbawionego błon, powięzi i ścięgien. Ważne jest, żeby na 1 kg dziczyzny dodać ⅓ tłustego boczku wieprzowego, oraz

1 bułkę wymoczoną w słodkiej śmietance, 1 dużą cebulę zeszkloną na dobrej oliwie lub maśle.

Wszystko dobrze wyrabiamy dodając 2 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka. Przyprawy dobieramy według swego uznania mogą to być: ziele angielskie, jałowiec, tymianek, cząber, czosnek, sól i pieprz, a jeśli ktoś lubi ostry smak to można dodać ostrą paprykę

Reklama

Wyrabiając farsz dodajemy jeszcze ½ kostki rozpuszczonego masła. Jeśli masa jest zbyt luźna to pamiętajmy, że zawsze możemy ją zagęścić tartą bułką. Z wyrobionej masy formujemy coś na kształt makowca i panierujemy w tartej bułce. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa – szczelnie zawiązujemy – i pieczemy.

Potrawę można podawać na ciepło lub zimno, ale plaster takiej pieczeni w sosie myśliwskim, zawinięty w duży placek  ziemniaczany i podany z marynowanymi  prawdziwkami oraz buraczkami zasmażanymi to przysmak nie jednego domu myśliwskiego.

Reklama
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Przepisy na majowego rogacza

Sarnina to najcenniejszy dar naszych lasów. Spośród wszystkich argumentów przemawiających za łowiectwem, ten z pewnością należy do najsmaczniejszych.

Konsulowa

Pierwszego lisa, pierwszego dzika i pierwszy dublet z wszystkimi szczegółami pamiętamy przez całe życie.

Wojna z kłusownikami

Prasa łowiecka z okresu międzywojennego często prezentowała z tragiczne zdarzenia. W naszych lasach myśliwi toczyli prawdziwą wojnę na śmierć i życie.

Myśliwskie bale

A gdy spadły śniegi i rozpoczął się sezon polowań było hucznie, szumnie i wystawnie. Po polowaniu w leśniczówce podawano tradycyjny bigos ze starką, a wieczorem w salonach wielka gala!

Świat zmieniają myśliwi

Wielu polityków w naszym kraju nie zauważyło, że świat się zmienia. Dzisiaj myśliwy to osoba godna szacunku i zaufania, ponieważ potrafi samodzielnie zdobyć pożywienie i jeśli zaistnieje taka potrzeba obroni swoją rodzinę i ojczyznę.

„Weganie” wybierają dziczyznę

Spadkowi liczby miłośników diety wegańskiej w Anglii towarzyszy duże zainteresowanie dziczyzną, co nie powinno dziwić, bo jest smaczna i zdrowa!