środa, 2 lipca, 2025
Strona głównaDzikie życieRogacz w placku ziemniaczanym

Autor

Rogacz w placku ziemniaczanym

Mieloną pieczeń przygotowujemy z wyluzowanego mięsa młodego rogacza (najlepiej szpicaka) pozbawionego błon, powięzi i ścięgien. Ważne jest, żeby na 1 kg dziczyzny dodać ⅓ tłustego boczku wieprzowego, oraz

Reklama

1 bułkę wymoczoną w słodkiej śmietance, 1 dużą cebulę zeszkloną na dobrej oliwie lub maśle.

Wszystko dobrze wyrabiamy dodając 2 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka. Przyprawy dobieramy według swego uznania mogą to być: ziele angielskie, jałowiec, tymianek, cząber, czosnek, sól i pieprz, a jeśli ktoś lubi ostry smak to można dodać ostrą paprykę

Reklama

Wyrabiając farsz dodajemy jeszcze ½ kostki rozpuszczonego masła. Jeśli masa jest zbyt luźna to pamiętajmy, że zawsze możemy ją zagęścić tartą bułką. Z wyrobionej masy formujemy coś na kształt makowca i panierujemy w tartej bułce. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa – szczelnie zawiązujemy – i pieczemy.

Potrawę można podawać na ciepło lub zimno, ale plaster takiej pieczeni w sosie myśliwskim, zawinięty w duży placek  ziemniaczany i podany z marynowanymi  prawdziwkami oraz buraczkami zasmażanymi to przysmak nie jednego domu myśliwskiego.

Reklama
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Myśliwska zupa grzybowa

Smaku wielu dań nie da się uzyskać bez grzybów. Steki z rogacza, aż proszą się o towarzystwo prawdziwków, a zupa grzybowa, to prawdziwy rarytas w naszej kuchni myśliwskiej.

Myśliwski dzień dziecka

W całym kraju myśliwi organizują dzień dziecka. To zawsze doskonała zabawa i edukacja wypełniona mnóstwem atrakcji, więc przeciwnicy polowania agresywnie nas atakują.

III Festiwal Kultury Łowieckiej

Formuła połączenia wystaw, konferencji oraz pikniku łowieckiego podoba się myśliwym i mieszkańcom Ostrowi Mazowieckiej.

Kociołek myśliwski

Historia żeliwnego naczynia jest ściśle związana z gotowaniem na otwartym ogniu. Kociołek ewoluował przez wieki i stał się elementem naszej myśliwskiej tradycji.

Łowca ludojadów

Jim Corbett był jednym z najsłynniejszych myśliwych w historii. Polował na lamparty i tygrysy, które atakowały ludzi.

Moda na polowanie

Przeciwnicy polowania za wszelką cenę chcą udowodnić, że łowiectwo to upadającą tradycja. Tymczasem w Niemczech obserwujemy głęboką przemianę i pojawienie się całkowicie nowego pokolenia myśliwych.