Niemiecki Związek Łowiecki (DJV) od wielu lat aktywnie wspiera i promuje zrównoważone łowiectwo oraz spożywanie dziczyzny.
Z ostatniego badania opinii społecznej przeprowadzonego na zlecenie CIC wynika, że 60 procent Niemców akceptuje polowanie. Jednym z działań, jakie prowadzi DJV jest udział w targach „Zielony Tydzień”. W tym roku na 400 metrach kwadratowych sokolnicy prezentują ptaki drapieżne, a myśliwi swoje psy i kulinarne dziedzictwo. Organizatorzy w materiałach promocyjnych zapewniają, że związkowe stoisko targowe zapewni wszystkim odwiedzającym wiele atrakcji…
Berliński „Zielony Tydzień” to jedno z najbardziej znanych wydarzeń targowych w Niemczech. Pierwszy raz zostało zorganizowane w 1926 roku. Dzisiaj to wyjątkowe wydarzenie o międzynarodowym charakterze, gdzie promuje się zdrową żywność, rolnictwo i ogrodnictwo.
Wystawcy z całego świata prezentują szeroką gamę produktów przez dziesięć dni. „Zielony Tydzień” promuje ochronę klimatu, gospodarkę o obiegu zamkniętym, ochronę i zrównoważone użytkowanie zasobów przyrodniczych.
Przed targami Niemiecki Związek Łowiecki opublikował aktualne dane na temat spożycia dziczyzny. W sezonie 2022/2023 Niemcy zjedli ponad 25 tys. ton dziczyzny. Na pierwszym miejscu znalazł się dzik (11 700 ton), a tuż za nimi uplasowała się sarna (9500 ton).
Popularność dziczyzny w Niemczech stale rośnie. Ostatnie badanie przeprowadzone na zlecenie DJV pokazuje, że 84 procent Niemców postrzega obecnie dziczyznę jako zdrową i naturalną żywność, co stanowi znaczny wzrost w porównaniu do 70 procent dwie dekady temu.
Ponad połowa Niemców przynajmniej raz w roku spożywa dania z dziczyzny, a wielu z nich samodzielnie przygotowuje. Oprócz dzików i jeleni, popularne są również dzikie gołębie i dzikie kaczki. W zeszłym sezonie Niemcy ustrzelili 276 000 dzikich gołębi oraz 242 000 dzikich kaczek…
DJV promuje spożycie dziczyzny również poprzez stronę internetową „Wild auf Wild”, gdzie jest ponad 400 tradycyjnych przepisów. Na związkowym portalu można szybko i łatwo znaleźć lokalnych dostawców dziczyzny oraz restauracje serwujące dary lasów.
Pewnie duża cześć dziczyzny, którą spożywają Niemcy pochodzi z naszego kraju. Myśliwi w Polsce dostarczają na rynek ponad 36 000 ton dziczyzny!
Niestety w kwestii ptaków z zazdrością możemy spoglądać w stronę naszych zachodnich sąsiadów. Grzywaczy rocznie strzelamy tylko 11 tys., a dzikich kaczek 70 tys., wiec w naszych sklepach, czy restauracjach nie zobaczymy tych rarytasów, ponieważ wszystkie trafiają wyłącznie na stoły myśliwych!