Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

piątek, 13 czerwca, 2025
Strona głównaAktualnościLubiana i ceniona dziczyzna

Autor

Lubiana i ceniona dziczyzna

Niemiecki Związek Łowiecki (DJV) od wielu lat aktywnie wspiera i promuje zrównoważone łowiectwo oraz spożywanie dziczyzny.

Reklama

Z ostatniego badania opinii społecznej przeprowadzonego na zlecenie CIC wynika, że 60 procent Niemców akceptuje polowanie. Jednym z działań, jakie prowadzi DJV jest udział w targach „Zielony Tydzień”. W tym roku na 400 metrach kwadratowych sokolnicy prezentują ptaki drapieżne, a myśliwi swoje psy i kulinarne dziedzictwo. Organizatorzy w materiałach promocyjnych zapewniają, że związkowe stoisko targowe zapewni wszystkim odwiedzającym wiele atrakcji…

Berliński „Zielony Tydzień” to jedno z najbardziej znanych wydarzeń targowych w Niemczech. Pierwszy raz zostało zorganizowane w 1926 roku. Dzisiaj to wyjątkowe wydarzenie o międzynarodowym charakterze, gdzie promuje się zdrową żywność, rolnictwo i ogrodnictwo.

Wystawcy z całego świata prezentują szeroką gamę produktów przez dziesięć dni. „Zielony Tydzień” promuje ochronę klimatu, gospodarkę o obiegu zamkniętym, ochronę i zrównoważone użytkowanie zasobów przyrodniczych.

Reklama

Przed targami Niemiecki Związek Łowiecki opublikował aktualne dane na temat spożycia dziczyzny. W sezonie 2022/2023 Niemcy zjedli ponad 25 tys. ton dziczyzny. Na pierwszym miejscu znalazł się dzik (11 700 ton), a tuż za nimi uplasowała się sarna (9500 ton).

Popularność dziczyzny w Niemczech stale rośnie. Ostatnie badanie przeprowadzone na zlecenie DJV pokazuje, że 84 procent Niemców postrzega obecnie dziczyznę jako zdrową i naturalną żywność, co stanowi znaczny wzrost w porównaniu do 70 procent dwie dekady temu.

Reklama

Ponad połowa Niemców przynajmniej raz w roku spożywa dania z dziczyzny, a wielu z nich samodzielnie przygotowuje. Oprócz dzików i jeleni, popularne są również dzikie gołębie i dzikie kaczki. W zeszłym sezonie Niemcy ustrzelili 276 000 dzikich gołębi oraz 242 000 dzikich kaczek…

DJV promuje spożycie dziczyzny również poprzez stronę internetową „Wild auf Wild”, gdzie jest ponad 400 tradycyjnych przepisów. Na związkowym portalu można szybko i łatwo znaleźć lokalnych dostawców dziczyzny oraz restauracje serwujące dary lasów.

Pewnie duża cześć dziczyzny, którą spożywają Niemcy pochodzi z naszego kraju. Myśliwi w Polsce dostarczają na rynek ponad 36 000 ton dziczyzny!

Niestety w kwestii ptaków z zazdrością możemy spoglądać w stronę naszych zachodnich sąsiadów. Grzywaczy rocznie strzelamy tylko 11 tys., a dzikich kaczek 70 tys., wiec w naszych sklepach, czy restauracjach nie zobaczymy tych rarytasów, ponieważ wszystkie trafiają wyłącznie na stoły myśliwych!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Dzień Dziecka na zamku Korzkiew

Myśliwi z wielkim zaangażowaniem organizują pikniki dla dzieci. Niestety nawet taka aktywność mobilizuje przeciwników polowania do ataków.

Myśliwski dzień dziecka

W całym kraju myśliwi organizują dzień dziecka. To zawsze doskonała zabawa i edukacja wypełniona mnóstwem atrakcji, więc przeciwnicy polowania agresywnie nas atakują.

Moratorium – drugie podejście...

Mikołaj Dorożała za wszelką cenę chce zakazać polowania na kaczki i podejmuje drugą próbę wprowadzenia moratorium.

III Festiwal Kultury Łowieckiej

Formuła połączenia wystaw, konferencji oraz pikniku łowieckiego podoba się myśliwym i mieszkańcom Ostrowi Mazowieckiej.

Kociołek myśliwski

Historia żeliwnego naczynia jest ściśle związana z gotowaniem na otwartym ogniu. Kociołek ewoluował przez wieki i stał się elementem naszej myśliwskiej tradycji.

Łowca ludojadów

Jim Corbett był jednym z najsłynniejszych myśliwych w historii. Polował na lamparty i tygrysy, które atakowały ludzi.