Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print

Wątróbka z grzybami i żubrówką

Kiedy myślę o rykowisku - czuję smak wielkiej przygody, emocji i… Wątróbki z prawdziwkami. To proste i bardzo smaczne danie, które można przygotować w każdym miejscu.

Podczas polowania najczęściej przygotujemy wątróbkę z dzika, z której musimy jedynie usunąć woreczek żółciowy. Niestety wielu myśliwych unika przyrządzania tego specjału z jelenia i sarny. Całkowicie niesłusznie uważając, że nie jest smaczna.

Powodem złych doświadczeń kulinarnych jest brak wspomnianego woreczka żółciowego. Musicie pamiętać, że u zwierzyny płowej żółć zbiera się w przewodach żółciowych i pozbywamy się jej przy pomocy mleka!

Najpierw zdejmujemy błonę, potem kroimy wątróbkę i wrzucamy do wspomnianego mleka, które w trakcie kilkakrotnie wymieniamy. Proces powinien trwać około godziny.

Potrzebne składniki:

  • wątróbka
  • boczek wędzony
  • cebula
  • mąka
  • prawdziwki
  • wódka (najlepiej żubrówka)
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn

Wędzony boczek pokroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy cebulę i pokrojone prawdziwki, które przed wrzuceniem na patelnię powinno się obgotować.

Reklama

Do już przesmażonego boczku i grzybów dodajemy obtoczoną mące wątróbkę. Po kilku minutach smażenia dolewamy wódki (doskonale pasuje żubrówka) oraz dodajemy tymianek i rozmaryn. Chwilę dusimy. Danie serwujemy z pieczywem, które można opiec nad nad ogniskiem. Pamiętajcie, że dopiero na talerzu solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Smacznego i Darz Bór!

Najwięcej grzybów zawsze rośnie przy drodze!

Galeria zdjęć

Więcej artykułów