Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print

Rogacz w placku ziemniaczanym

Najprostszym sposobem spożytkowania tuszy rogacza jest usmażenie tradycyjnych mielonych, ale dziś polecam mieloną pieczeń z marynowanymi prawdziwkami i zasmażanymi buraczkami.

Mieloną pieczeń przygotowujemy z wyluzowanego mięsa młodego rogacza (najlepiej szpicaka) pozbawionego błon, powięzi i ścięgien. Ważne jest, żeby na 1 kg dziczyzny dodać ⅓ tłustego boczku wieprzowego, oraz

1 bułkę wymoczoną w słodkiej śmietance, 1 dużą cebulę zeszkloną na dobrej oliwie lub maśle.

Wszystko dobrze wyrabiamy dodając 2 całe jajka i dodatkowo 4 żółtka. Przyprawy dobieramy według swego uznania mogą to być: ziele angielskie, jałowiec, tymianek, cząber, czosnek, sól i pieprz, a jeśli ktoś lubi ostry smak to można dodać ostrą paprykę

Wyrabiając farsz dodajemy jeszcze ½ kostki rozpuszczonego masła. Jeśli masa jest zbyt luźna to pamiętajmy, że zawsze możemy ją zagęścić tartą bułką. Z wyrobionej masy formujemy coś na kształt makowca i panierujemy w tartej bułce. Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa – szczelnie zawiązujemy – i pieczemy.

Potrawę można podawać na ciepło lub zimno, ale plaster takiej pieczeni w sosie myśliwskim, zawinięty w duży placek  ziemniaczany i podany z marynowanymi  prawdziwkami oraz buraczkami zasmażanymi to przysmak nie jednego domu myśliwskiego.

Reklama

Galeria zdjęć

Więcej artykułów