piątek, 20 czerwca, 2025
Strona głównaDzikie życieWątróbka z grzybami i żubrówką

Autor

Wątróbka z grzybami i żubrówką

Podczas polowania najczęściej przygotujemy wątróbkę z dzika, z której musimy jedynie usunąć woreczek żółciowy. Niestety wielu myśliwych unika przyrządzania tego specjału z jelenia i sarny. Całkowicie niesłusznie uważając, że nie jest smaczna.

Powodem złych doświadczeń kulinarnych jest brak wspomnianego woreczka żółciowego. Musicie pamiętać, że u zwierzyny płowej żółć zbiera się w przewodach żółciowych i pozbywamy się jej przy pomocy mleka!

Najpierw zdejmujemy błonę, potem kroimy wątróbkę i wrzucamy do wspomnianego mleka, które w trakcie kilkakrotnie wymieniamy. Proces powinien trwać około godziny.

Reklama

Potrzebne składniki:

  • wątróbka
  • boczek wędzony
  • cebula
  • mąka
  • prawdziwki
  • wódka (najlepiej żubrówka)
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn

Wędzony boczek pokroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy cebulę i pokrojone prawdziwki, które przed wrzuceniem na patelnię powinno się obgotować.

Reklama

Do już przesmażonego boczku i grzybów dodajemy obtoczoną mące wątróbkę. Po kilku minutach smażenia dolewamy wódki (doskonale pasuje żubrówka) oraz dodajemy tymianek i rozmaryn. Chwilę dusimy. Danie serwujemy z pieczywem, które można opiec nad nad ogniskiem. Pamiętajcie, że dopiero na talerzu solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Smacznego i Darz Bór!

Najwięcej grzybów zawsze rośnie przy drodze!
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Myśliwski dzień dziecka

W całym kraju myśliwi organizują dzień dziecka. To zawsze doskonała zabawa i edukacja wypełniona mnóstwem atrakcji, więc przeciwnicy polowania agresywnie nas atakują.

III Festiwal Kultury Łowieckiej

Formuła połączenia wystaw, konferencji oraz pikniku łowieckiego podoba się myśliwym i mieszkańcom Ostrowi Mazowieckiej.

Kociołek myśliwski

Historia żeliwnego naczynia jest ściśle związana z gotowaniem na otwartym ogniu. Kociołek ewoluował przez wieki i stał się elementem naszej myśliwskiej tradycji.

Łowca ludojadów

Jim Corbett był jednym z najsłynniejszych myśliwych w historii. Polował na lamparty i tygrysy, które atakowały ludzi.

Moda na polowanie

Przeciwnicy polowania za wszelką cenę chcą udowodnić, że łowiectwo to upadającą tradycja. Tymczasem w Niemczech obserwujemy głęboką przemianę i pojawienie się całkowicie nowego pokolenia myśliwych.

Przepisy na majowego rogacza

Sarnina to najcenniejszy dar naszych lasów. Spośród wszystkich argumentów przemawiających za łowiectwem, ten z pewnością należy do najsmaczniejszych.