piątek, 9 maja, 2025

Autor

Myśliwski gulasz

To bez wątpienia danie węgierskie. Bydło po węgiersku to gulya, stąd danie przyrządzane przez pasterzy w kociołkach nad ogniskiem zostało gulaszem. Historia naszych narodów sprzyjała przenikaniu potraw z jednej kuchni do drugiej.

Tradycyjnie gulasz przyrządzano z jelenia, łosia lub sarny. Potrzebujemy około kilograma mięsa, najlepiej kilka rodzajów, czyli z łopatki, karku i golonki. Mięso bardziej ścięgniste kroimy bardzo drobno. Dodatkowo dokładamy kawałek wędzonego boczku, garść suszonych prawdziwków dwie papryki, dwie cebule, kilka ząbków czosnku, cztery pomidory, kilka kiszonych ogórków, łyżkę papryki słodkiej i Wasze ulubione przyprawy.

Jednak najpierw musimy popracować nożem i mięso pozbawić błon oraz powięzi. Pokrojoną w kostkę dziczyznę powinno się nawet na kilka godzin wrzucić do bejcy. Po wyjęciu z marynaty musztardowo-oliwnej należy je oprószyć mąką, najlepiej zmieszaną z mielonym pieprzem. Błędem jest nałożenie zbyt dużej ilości mąki, która później zbytnio zagęści potrawę i będzie się przypalać podczas smażenia.

Reklama

Dziczyznę smażymy na większej ilości masła klarowanego lub na smalcu. Kostki powinny być bardzo mocno usmażone ze wszystkich stron.

Smażymy je na bardzo gorącym tłuszczu małymi partiami. Jeśli temperatura smażenia jest zbyt niska, a dzieje się tak gdy na patelnię włożymy za dużo mięsa, to puści ono sok i zacznie się dusić w własnym sosie, zamiast smażyć. Straci w ten sposób swoją soczystość.

Reklama

Podsmażone kostki przerzucam do garnka i zalewam czerwonym winem. A na patelni, na której smażyliśmy dziczyznę, szklimy pokrojone w pióro cebulę i czosnek. Smażymy paprykę i obrane ze skórek ogórki. Kolejne składniki dodajemy do mięsa…

Oddzielnie dusimy pomidory na maśle, które przecieramy do pykającego gulaszu. Jeśli nie dajemy pomidorów świeżych to możemy dodać przecier pomidorowy: na 1 kg mięsa – 2 łyżki stołowe. Na koniec, aby stał się aksamitny zaciągamy go wysokoprocentową śmietaną i jeszcze przez chwilę dusimy, aby smaki się połączyły.

Gulasz podobnie jak bigos bardzo pasuje do naszego narodowego charakteru – wielkich indywidualistów. Dlatego dobór pozostałych składników zależy od wyobraźni i smaku kucharza. Jest znakomitą przystawką z pieczywem lub daniem głównym na przykład z plackami ziemniaczanymi.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Konsulowa

Pierwszego lisa, pierwszego dzika i pierwszy dublet z wszystkimi szczegółami pamiętamy przez całe życie.

Wojna z kłusownikami

Prasa łowiecka z okresu międzywojennego często prezentowała z tragiczne zdarzenia. W naszych lasach myśliwi toczyli prawdziwą wojnę na śmierć i życie.

Myśliwskie bale

A gdy spadły śniegi i rozpoczął się sezon polowań było hucznie, szumnie i wystawnie. Po polowaniu w leśniczówce podawano tradycyjny bigos ze starką, a wieczorem w salonach wielka gala!

Świat zmieniają myśliwi

Wielu polityków w naszym kraju nie zauważyło, że świat się zmienia. Dzisiaj myśliwy to osoba godna szacunku i zaufania, ponieważ potrafi samodzielnie zdobyć pożywienie i jeśli zaistnieje taka potrzeba obroni swoją rodzinę i ojczyznę.

„Weganie” wybierają dziczyznę

Spadkowi liczby miłośników diety wegańskiej w Anglii towarzyszy duże zainteresowanie dziczyzną, co nie powinno dziwić, bo jest smaczna i zdrowa!

Dzieci to przyszłość łowiectwa i wę...

Socjologowie, którzy badają myśliwych i wędkarzy przestrzegają, że naszym największym problemem już jest i będzie w przyszłości brak zainteresowania dzieci łowiectwem oraz wędkarstwem.