Ręcznie wykonany nóż wyprodukowała fińska firma Roselli. To sprawdzona i skuteczna forma reklamy, która promuje obydwie strony.
Dla większości myśliwych znalezienie dobrego noża jest prawdziwym wyzwaniem. Właściciel fińskiej firmy Heimo Roselli dorastał na wsi. To oczywiste, że wędkarstwo i łowiectwo stało się jego pasją, a nóż w Skandynawii jest podstawowym narzędziem.
Heimo nienawidził złych noży, dlatego robił własne. Znalezienie równowagi między twardością, a elastycznością stali było motorem do poszukiwań i eksperymentowania.
Został mistrzem metalurgiem, ekspertem w wytwarzaniu stali najwyższej możliwej jakości. Marka Roselli rozwijała się i zyskała reputację dzięki niezwykłej trwałości stali.
Lata doskonalenia technik doprowadziły do powstania bardzo specjalnego procesu wytapiania, która pozostaje tajemnicą. Stal Roselli była wielokrotnie testowana i jest uznawana za najtwardszą w nowoczesnych nożach.
Próbując osiągnąć ekstremalną twardość stali jest bardzo prawdopodobne, że metal stanie się kruchy, co doprowadzi do jego złamania. Heimo Roselli stworzył idealne połączenie żelaza i węgla, która przechodzi przez cykl ogrzewania i chłodzenia.
Jakość oparta jest na starych technikach kowalskich i 40 latach ciągłych innowacji. W tej firmie nic nie jest pozostawione przypadkowi. Kiedy nóż Roselli jest gotowy, zostaje sprawdzony, oznaczony nazwiskiem rodziny na rękojeści i jest gotowy do codziennej pracy oraz ciężkich zadań, na bardzo długi czas…
Dla Sauera wyprodukowano 500 sztuk. „Skandinavien” sprawdzi się w łowisku oraz podczas wędkowania. Powinien spodobać się również kolekcjonerom noży myśliwskich…
Twardość tego noża, to 60 HRC. Producent zapewnia, że stal daje się bardzo łatwo ostrzyć. Rękojeść wykonano z drewna brzozowego, co zapewnia pewny chwyt. Na końcu rękojeści nie mogło zabraknąć znanego wszystkim logo JP SAUER & SOHN. Jedynym minusem, który nie będzie zaskoczeniem dla myśliwych jest cena, która wynosi 299 euro…