poniedziałek, 21 kwietnia, 2025

Autor

Królewski bażant

Jesienne polowanie na bażanty w słoneczny dzień z ułożonym wyżłem to kwintesencja łowiectwa, której nikt poza myśliwym nie jest w stanie smakować.

Kiedy zamykam oczy od razu widzę wyżła, który nieruchomo wpatruje się w krzak, a kiedy rusza… Jeden po drugim strzelają w górę kolorowe rakiety i łamią lot po celnych strzałach. Takich chwil się nie zapomina…

Reklama

Weganie dalej nie muszą czytać tego tekstu. Śmieszą mnie ich opinie, że polujemy dla zabawy, a bażant to gatunek obcy. Nie rozumieją i nie poznają tej przygody oraz niezapomnianych chwil przy stole, kiedy rozkoszujemy się potrawami z dziczyzny.

Rosół i filety

Bażant dla myśliwego nie powinien być kulinarnym wyzwaniem. Dwa koguty na trokach pozwolą nam przyrządzić wykwintny obiad.

Reklama

Oskubane tuszki moczymy w wodzie, aby pozbyć się farby. Następnego dnia wycinamy piersi, a tuszki wkładamy do gorącej wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie płuczemy nasze koguty pod bieżącą wodą…

Koguty zalewamy dwoma litrami wody. Taka proporcja nadaje esencjonalność tej wykwintnej zupie. Do naszego garnka trafia jeszcze włoszczyzna, cebula i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i sól. Gotujemy długo na bardzo małym ogniu. Rosół z bażanta najlepiej smakuje z makaronem…

Reklama

Z obranego mięsa robimy galaretkę, którą podajemy na przystawkę, albo serwujemy na śniadanie, jako przedsmak naszego obiadu…

Piersi z bażanta marynujemy, przez co najmniej dobę. Na drugi dzień mięso należy lekko rozbić, posolić i popieprzyć, następnie ponastrzykiwać rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane filety panierujemy (mąka, jajko, bułka tarta) i smażymy na złoty kolor i wkładamy do piekarnika, aby się dopiekły.

Potrawka w sosie

Rosół i filety nie są jedynym sposobem zagospodarowania bażantów. Możecie spróbować również zrobić potrawkę w sosie śmietanowo-musztardowym. W tym celu tuszki marynujemy w bejcy zrobionej z tarkowanej włoszczyzny i cebuli, oleju, białego wina zmieszanego z miodem, ulubionych przypraw i soku z cytryny. Do naszej bejcy dodajemy jeszcze kilka łyżek musztardy. Całość dobrze mieszamy i okładamy tuszki. Marynujemy w chłodnym miejscu, przez co najmniej dobę.

Przed włożeniem do „rękawa” tuszki nastrzykujemy rozpuszczonym masłem, nadziewamy jabłkami zmieszanymi z masłem i podlewamy białym winem. Po upieczeniu zlewamy sos – który zachowujemy – a koguty luzujemy i kroimy na plastry.

Sos z pieczenia łączymy ze śmietaną i musztardą jednocześnie podgrzewając. Gotujemy aż zgęstnieje, a potem zalewamy nim naszego bażanta i czekamy aż całość zabulgocze.

Krokiety z bulionem

Dla mnie najbardziej pracochłonnym daniem są krokiety. Oskubane tuszki parzymy i robimy rosół. Mięso obieramy, mielemy razem z podsmażoną na maśle cebulą, doprawiamy i robimy klasyczne krokiety w naleśnikach, które panierujemy w jajku i bułce tartej.

Danie nie ma super wykwintnego wyglądu, ale bulion z bażanta podany do tych krokietów ma niesamowity smak!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Czarne chmury nad wilkiem

Komisja Europejska nie oglądając się na zielonych aktywistów obniża status ochrony wilka. Hiszpania nie czeka na zmianę dyrektywy i już przywróciło polowania.

Rewolucja w selekcji jeleni

Niemcy chcą odbudować zdegenerowanie genetyczne populacje jeleni poprzez odbudowę korytarzy migracyjnych i nie strzelanie młodych byków.

Przekaż 1,5 % na fundację PZŁ

Koleżanki i Koledzy zbliża się czas rozliczenia podatków, co daje możliwość przekazania 1,5 % na „Fundację Hodowli i Reintrodukcji Zwierząt...

Tajemnice bażantów

Przedwiośnie, to bardzo trudny okres w życiu bażantów. Muszą szybko odbudować masę ciała i zapasy tłuszczu. Dokarmianie w tym okresie zwiększa na sukces lęgowy.

350 niedźwiedzi do odstrzału

Nasi sąsiedzi odstrzelą 350 niedźwiedzi i wprowadzają stan wyjątkowy po znalezieniu szczątków mężczyzny, którego zabił i zjadł niedźwiedź.

Fakty i mity o dzikach

Nie możemy zahamować trwającego od kilku dziesięcioleci wzrostu populacji dzików, ponieważ zarządzając tym gatunkiem opieramy się mitach.