fot. Rafał Łapiński
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print

Parostki z frytkownicy

Przeglądając Internet natrafiłem na film, w którym niemiecki myśliwy zdradza „swoje” sprawdzone sposoby preparowania parostków rogaczy

Większość z nas ma problem gotowaniem trofeów w domu. Znam tylko jeden przypadek wspaniałej żony, która gotowania czaszek jeleni i kozłów może nie lubi, ale perfekcyjnie wykonuje. Jeśli dalej czytacie to wasza niewiasta samodzielnie nie garnie się do preparacji, a temat gotowania na kuchni naszych „rogów” wywołuje żywe dyskusje.

Temat specjalnego garnka można wprawdzie rozwiązać, ale specyficzny zapach trudno porównywać z aromatem gulaszu z jelenia lub rosołu z bażanta. Kombinujemy i mrozimy surowe czaszki, jednak nieubłaganie przychodzi czas wyceny. Szukamy dogodnego momentu, przygotowujemy narzędzia i hurtowo przystępujemy do gotowania. Pewnym rozwiązaniem jest ognisko w ogrodzie lub… Zwykła frytkownica, którą spokojnie możemy wystawić nawet na balkon. Koszt kilkuset złotych może rozwiązać przynajmniej dwa problemy. Szybką preparację (ponoć wystarczy 20 min) i ominięcie dyskusji z domownikami.

Galeria zdjęć

Więcej artykułów