poniedziałek, 31 marca, 2025
Strona głównaDzikie życieWątróbka z grzybami i żubrówką

Autor

Wątróbka z grzybami i żubrówką

Podczas polowania najczęściej przygotujemy wątróbkę z dzika, z której musimy jedynie usunąć woreczek żółciowy. Niestety wielu myśliwych unika przyrządzania tego specjału z jelenia i sarny. Całkowicie niesłusznie uważając, że nie jest smaczna.

Powodem złych doświadczeń kulinarnych jest brak wspomnianego woreczka żółciowego. Musicie pamiętać, że u zwierzyny płowej żółć zbiera się w przewodach żółciowych i pozbywamy się jej przy pomocy mleka!

Najpierw zdejmujemy błonę, potem kroimy wątróbkę i wrzucamy do wspomnianego mleka, które w trakcie kilkakrotnie wymieniamy. Proces powinien trwać około godziny.

Reklama

Potrzebne składniki:

  • wątróbka
  • boczek wędzony
  • cebula
  • mąka
  • prawdziwki
  • wódka (najlepiej żubrówka)
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn

Wędzony boczek pokroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy cebulę i pokrojone prawdziwki, które przed wrzuceniem na patelnię powinno się obgotować.

Reklama

Do już przesmażonego boczku i grzybów dodajemy obtoczoną mące wątróbkę. Po kilku minutach smażenia dolewamy wódki (doskonale pasuje żubrówka) oraz dodajemy tymianek i rozmaryn. Chwilę dusimy. Danie serwujemy z pieczywem, które można opiec nad nad ogniskiem. Pamiętajcie, że dopiero na talerzu solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Smacznego i Darz Bór!

Najwięcej grzybów zawsze rośnie przy drodze!
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Konsulowa

Pierwszego lisa, pierwszego dzika i pierwszy dublet z wszystkimi szczegółami pamiętamy przez całe życie.

Wojna z kłusownikami

Prasa łowiecka z okresu międzywojennego często prezentowała z tragiczne zdarzenia. W naszych lasach myśliwi toczyli prawdziwą wojnę na śmierć i życie.

Myśliwskie bale

A gdy spadły śniegi i rozpoczął się sezon polowań było hucznie, szumnie i wystawnie. Po polowaniu w leśniczówce podawano tradycyjny bigos ze starką, a wieczorem w salonach wielka gala!

Świat zmieniają myśliwi

Wielu polityków w naszym kraju nie zauważyło, że świat się zmienia. Dzisiaj myśliwy to osoba godna szacunku i zaufania, ponieważ potrafi samodzielnie zdobyć pożywienie i jeśli zaistnieje taka potrzeba obroni swoją rodzinę i ojczyznę.

„Weganie” wybierają dziczyznę

Spadkowi liczby miłośników diety wegańskiej w Anglii towarzyszy duże zainteresowanie dziczyzną, co nie powinno dziwić, bo jest smaczna i zdrowa!

Dzieci to przyszłość łowiectwa i wę...

Socjologowie, którzy badają myśliwych i wędkarzy przestrzegają, że naszym największym problemem już jest i będzie w przyszłości brak zainteresowania dzieci łowiectwem oraz wędkarstwem.