środa, 29 października, 2025

Autor

Vivat steki

Kiedy słyszę, że po udanym polowaniu tusze pojechały na skup serce mi krwawi. Każdy myśliwy powinien mieć zamrażarkę i pakowaczkę próżniową. Odrobina wysiłku, a przez cały rok możemy podawać w domu prawdziwe rarytasy nie tylko z jeleniny.

Reklama

Wyciągając zamrożony kawałek schabu z jelenia mam zawsze dylemat. Tatar, czy stek, ponieważ z tych samych elementów przyrządzamy te potrawy. Ze względu na specyficzne właściwości mięsa jelenia, steki proponuję robić tylko ze sztuk młodych i z najbardziej delikatnych mięśni, czyli combra lub najlepszych kawałków szynek.

Żeby steki z dziczyzny były prawdziwym rarytasem łania lub cielak musi dojrzewać w chłodni w temperaturze 4 stopnie przez kilka dni. W czasie tego procesu mięso staje się kruche i nabiera wyjątkowej jakości.

Reklama

Musztarda i wino

Reklama

Dziczyzna w odróżnieniu od wołowiny nie ma tłuszczu wewnątrztkankowego, dlatego musimy ją trochę inaczej przyrządzać. Po usunięciu wszystkich błon i powięzi kroimy mięso w poprzek włókien na grube plastry, grubości dwóch centymetrów i zbijamy. Najlepiej zmiękczaczem do mięsa, dzięki temu marynata dostanie się do środka steku i go przyprawi.

Moje steki lądują w marynacie na bazie oliwy i musztardy, do której dodaję czerwone wino i przyprawy. Pieprz, zioła prowansalskie, miażdżone ziele angielskie, liść laurowy i dużo czosnku, który znakomicie koresponduje ze smakiem jeleniny podanej w formie steku. Marynowane mięso może leżeć w lodówce nawet kilka dni.

Reklama

Proces smażenia

Mięso musi dość do pokojowej temperatury i dopiero wtedy kładziemy je na rozgrzaną patelnię, na której powinno skwierczeć sklarowane masło. Smażymy stek na jednej stronie około minuty. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i kontynuujemy smażenie.

Po takim obsmażeniu solimy steki z jelenia i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy dajemy spory kawałek masła. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na „dochodzenie”.

Teraz na patelnię wlewamy wino. Dodajemy łyżkę marynaty redukujemy sos przez odparowanie wina, doprawiamy go solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub jeśli lubimy w nim słodkość to odrobinę miodu.

Pieczone ziemniaki

Znakomitym dodatkiem jest zeszklona cebulka lub usmażone grzyby. Ja polecam pieczone ziemniaki w piekarniku. Pasują do każdego rodzaju mięsa.

Przed pieczeniem należy je pokroić i wymieszać z marynatą, która jest mieszanką oliwy, papryki słodkiej, czosnku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu. Steki po wyjęciu z piekarnika polewamy naszym sosem.

Najlepiej smakują z żurawiną i kieliszkiem czerwonego wina. Pamiętajcie, że tylko praktyka i doświadczenie czyni mistrza!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Dziczyzna kluczem do akceptacji łow...

Popularność dziczyzny i akceptacja łowiectwa rośnie u naszych sąsiadów 70 % Niemców uważa mięso z dzików, jeleni i saren za smaczne i zdrowe.

Po francusku od XXV lat

Dźwięk Rogów Pszczyńskich słyszał chyba każdy myśliwy. A rogów francuskich? Tych od których wszystko się zaczęło? Na żywo myślę, że niewielu.

Złapać byka za rogi

W ramach budowania pozytywnego wizerunku myśliwych należy wdrożyć kilka projektów, których nie wymyśli żaden specjalista od promocji.

Myśliwskie granie

Pszczyna rozbrzmiewała dźwiękami muzyki myśliwskiej. Mistrzostwa Europy były świetnie przygotowaną imprezą!

XVI Hubertus w Tokarni

Największy Hubertus w Polsce organizuje Zarząd Okręgowy PZŁ w Kielcach z Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego.

Król poleskich bagien

Książę Karol Radziwiłł (1886-1968) ostatni ordynat dawidgródzki, był jedną z największych postaci międzywojennego łowiectwa. Został odznaczony jako jeden z pierwszych Złomem, między innymi za odbudowanie populacji łosia w Polsce