Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

czwartek, 5 czerwca, 2025

Autor

Vivat steki

Kiedy słyszę, że po udanym polowaniu tusze pojechały na skup serce mi krwawi. Każdy myśliwy powinien mieć zamrażarkę i pakowaczkę próżniową. Odrobina wysiłku, a przez cały rok możemy podawać w domu prawdziwe rarytasy nie tylko z jeleniny.

Wyciągając zamrożony kawałek schabu z jelenia mam zawsze dylemat. Tatar, czy stek, ponieważ z tych samych elementów przyrządzamy te potrawy. Ze względu na specyficzne właściwości mięsa jelenia, steki proponuję robić tylko ze sztuk młodych i z najbardziej delikatnych mięśni, czyli combra lub najlepszych kawałków szynek.

Żeby steki z dziczyzny były prawdziwym rarytasem łania lub cielak musi dojrzewać w chłodni w temperaturze 4 stopnie przez kilka dni. W czasie tego procesu mięso staje się kruche i nabiera wyjątkowej jakości.

Reklama

Musztarda i wino

Reklama

Dziczyzna w odróżnieniu od wołowiny nie ma tłuszczu wewnątrztkankowego, dlatego musimy ją trochę inaczej przyrządzać. Po usunięciu wszystkich błon i powięzi kroimy mięso w poprzek włókien na grube plastry, grubości dwóch centymetrów i zbijamy. Najlepiej zmiękczaczem do mięsa, dzięki temu marynata dostanie się do środka steku i go przyprawi.

Moje steki lądują w marynacie na bazie oliwy i musztardy, do której dodaję czerwone wino i przyprawy. Pieprz, zioła prowansalskie, miażdżone ziele angielskie, liść laurowy i dużo czosnku, który znakomicie koresponduje ze smakiem jeleniny podanej w formie steku. Marynowane mięso może leżeć w lodówce nawet kilka dni.

Reklama

Proces smażenia

Mięso musi dość do pokojowej temperatury i dopiero wtedy kładziemy je na rozgrzaną patelnię, na której powinno skwierczeć sklarowane masło. Smażymy stek na jednej stronie około minuty. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i kontynuujemy smażenie.

Po takim obsmażeniu solimy steki z jelenia i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy dajemy spory kawałek masła. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na „dochodzenie”.

Teraz na patelnię wlewamy wino. Dodajemy łyżkę marynaty redukujemy sos przez odparowanie wina, doprawiamy go solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub jeśli lubimy w nim słodkość to odrobinę miodu.

Pieczone ziemniaki

Znakomitym dodatkiem jest zeszklona cebulka lub usmażone grzyby. Ja polecam pieczone ziemniaki w piekarniku. Pasują do każdego rodzaju mięsa.

Przed pieczeniem należy je pokroić i wymieszać z marynatą, która jest mieszanką oliwy, papryki słodkiej, czosnku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu. Steki po wyjęciu z piekarnika polewamy naszym sosem.

Najlepiej smakują z żurawiną i kieliszkiem czerwonego wina. Pamiętajcie, że tylko praktyka i doświadczenie czyni mistrza!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Myśliwski dzień dziecka

W całym kraju myśliwi organizują dzień dziecka. To zawsze doskonała zabawa i edukacja wypełniona mnóstwem atrakcji, więc przeciwnicy polowania agresywnie nas atakują.

III Festiwal Kultury Łowieckiej

Formuła połączenia wystaw, konferencji oraz pikniku łowieckiego podoba się myśliwym i mieszkańcom Ostrowi Mazowieckiej.

Kociołek myśliwski

Historia żeliwnego naczynia jest ściśle związana z gotowaniem na otwartym ogniu. Kociołek ewoluował przez wieki i stał się elementem naszej myśliwskiej tradycji.

Łowca ludojadów

Jim Corbett był jednym z najsłynniejszych myśliwych w historii. Polował na lamparty i tygrysy, które atakowały ludzi.

Moda na polowanie

Przeciwnicy polowania za wszelką cenę chcą udowodnić, że łowiectwo to upadającą tradycja. Tymczasem w Niemczech obserwujemy głęboką przemianę i pojawienie się całkowicie nowego pokolenia myśliwych.

Przepisy na majowego rogacza

Sarnina to najcenniejszy dar naszych lasów. Spośród wszystkich argumentów przemawiających za łowiectwem, ten z pewnością należy do najsmaczniejszych.