poniedziałek, 27 października, 2025
Strona głównaAktualnościDziedzictwo kulinarne Russaka

Autor

Dziedzictwo kulinarne Russaka

Polski Związek Łowiecki uruchomił kanał na platformie YouTube, gdzie będą emitowane kulinarne felietony Grzegorza Russaka z magazynu „Ostoja”.

Reklama

Wszyscy znajomi i przyjaciele pamiętają fotografię Grzegorza, na której stoi w kontuszu szlacheckim. Zdjęcie towarzyszyło wszystkim felietonom zamieszczanym w „Łowcu Polskim”, gdzie opowiadał o naszym dziedzictwie kulinarnym. Zawsze smacznie i ze znawstwem, zgrabnie wplatając w swoje teksty liczne anegdoty.

Reklama

Swoją bogatą wiedzę o naszej kuchni stale pogłębiał, słuchając doświadczonych gospodyń, które przekazywały Grzegorzowi swoje tajemne receptury na torty pasztetowe, wykwintne pieczenie, farsze czy sosy. Szczęśliwcy, którzy mieli możliwość poznać Grzegorza osobiście, zapamiętają na pewno jego pogodne i pełne poczucia humoru usposobienie…

Miał niecodzienny talent do opowiadania o jedzeniu. Wszyscy, którzy Go słuchali, odczuwali fizyczny głód. Jego książki nie były adresowane wyłącznie do kucharzy, ale również do osób, które chciały poznać naszą historię.

Reklama

Największe marzenie jakie Grzegorz nosił w swoim wielkim sercu, było przekonanie myśliwych do właściwego postępowania z ubitą zwierzyną. Zawsze powtarzał, że wszystko, co upoluje trafia do jego chłodni i zostaje w całości przerobione!

W każdym tekście musiał przypomnieć o dojrzewaniu! Nie mniej ważne było dla niego profesjonalne rozebranie, zawsze w odpowiednich warunkach sanitarnych. Pamiętajcie, że był z wykształcenia weterynarzem!

Reklama

Grzegorz był wielkim myśliwym i społecznikiem, dla którego wielką wartością był Polski Związek Łowiecki oraz nasze łowieckie tradycje. Jestem pewien, że najbardziej cieszyłby się, gdyby myśliwi nie oddawali zwierzyny do punktów skupów, tylko pożytkowali ją w całości i we własnym zakresie!

Jak Go zapamiętaliśmy? Jako charyzmatycznego mówcę, postać ogniskującą uwagę, budzącą powszechną sympatię i zjednującą ludzi dla łowiectwa. Bardzo się cieszę, że Zarząd Główny PZŁ zdecydował się przypomnieć przepisy, o których opowiadał nam w magazynie „Ostoja”. Jestem pewien, że dla wielu myśliwych będą inspiracją i powodem, aby w swojej kuchni przygotować dziczyznę.

WIĘCEJ ARTYKUŁÓW

Dziczyzna kluczem do akceptacji łow...

Popularność dziczyzny i akceptacja łowiectwa rośnie u naszych sąsiadów 70 % Niemców uważa mięso z dzików, jeleni i saren za smaczne i zdrowe.

Po francusku od XXV lat

Dźwięk Rogów Pszczyńskich słyszał chyba każdy myśliwy. A rogów francuskich? Tych od których wszystko się zaczęło? Na żywo myślę, że niewielu.

Złapać byka za rogi

W ramach budowania pozytywnego wizerunku myśliwych należy wdrożyć kilka projektów, których nie wymyśli żaden specjalista od promocji.

Ostateczna uchwała NRŁ

Naczelna Rada Łowiecka podjęła „ostateczną” uchwałę. Wizerunek łowiectwa ma budować „profesjonalna firma”.

Pułkownik od saperów

Wielka strata łowiectwa Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. W wieku 87 lat zmarł pułkownik Józef Biernat. Prawdziwa legenda myślistwa w okręgu włocławskim.

Nieodpowiedzialność i brak wyobraźn...

Temat obowiązkowego przystrzelania broni, jak na dłoni pokazuje, że sami sobie chcemy utrudnić życie, a nawet uniemożliwić polowanie.