WildMen

Fot. shutterstock

Szkodliwa wątróbka

W lutym niemieckie ministerstwo środowiska zaleciło, aby nie spożywać wątróbek z dzików. W piśmie z 3 marca oficjalnie zabroniono sprzedaży i nakazano utylizację!

W Hestii przeprowadzono badania, które wykazały zbyt duże stężenie chemicznych substancji (PFC) w wątrobach dzików. Na początek przebadano tylko siedem próbek z różnych miejsc i wszędzie wykryto groźne dla zdrowia substancje.

Podobne ustalenia potwierdzono także w innych niemieckich landach krajach, dlatego odradza się myśliwym zjadania dziczej wątróbki, ale także zabroniono ich wprowadzania do obrotu, czyli zarówno rozdawania oraz sprzedawania.

PFC to substancje stosowane często w produkcji papierowych opakowań do żywności, m.in. frytek w lokalach typu fast food. PFC mają zdolność przenikania do produktów spożywczych i akumulowania się w organizmie człowieka. Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia!

Wchłaniane są również przez dzikie zwierzęta – zwłaszcza wszystkożerne dziki. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nie ma to wpływu na mięso. Szkodliwe substancje nie powinny wracać do natury, dlatego dzicze wątroby należy utylizować!

ZAPRASZAMY DO ZAKUPÓW

Galeria zdjęć

Więcej artykułów