PRZYPINKI DLA LUDZI NATURY

Fundusze pozyskane ze sprzedaży wspierają nasze projekty związane z ochroną przyrody i ratowaniem zagrożonych gatunków!

Fot. shutterstock
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on print

Szkodliwa wątróbka

W lutym niemieckie ministerstwo środowiska zaleciło, aby nie spożywać wątróbek z dzików. W piśmie z 3 marca oficjalnie zabroniono sprzedaży i nakazano utylizację!

W Hestii przeprowadzono badania, które wykazały zbyt duże stężenie chemicznych substancji (PFC) w wątrobach dzików. Na początek przebadano tylko siedem próbek z różnych miejsc i wszędzie wykryto groźne dla zdrowia substancje.

Podobne ustalenia potwierdzono także w innych niemieckich landach krajach, dlatego odradza się myśliwym zjadania dziczej wątróbki, ale także zabroniono ich wprowadzania do obrotu, czyli zarówno rozdawania oraz sprzedawania.

PFC to substancje stosowane często w produkcji papierowych opakowań do żywności, m.in. frytek w lokalach typu fast food. PFC mają zdolność przenikania do produktów spożywczych i akumulowania się w organizmie człowieka. Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia!

Wchłaniane są również przez dzikie zwierzęta – zwłaszcza wszystkożerne dziki. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy nie ma to wpływu na mięso. Szkodliwe substancje nie powinny wracać do natury, dlatego dzicze wątroby należy utylizować!

JEŚLI ZAMIESZCZANE TREŚCI NA PORTALU WildMen SĄ DLA CIEBIE INTERESUJĄCE, WESPRZYJ NAS I

KUP KALENDARZ NA 2021 ROK!

Galeria zdjęć

Więcej artykułów